Küldetésnyilatkozat

„Hisz mindnyájunknak közös érdeke, hogy együtt legyen minden olyan emlék,
amely szemléltetően mutatja be a magyar állatgyógyászat
és a magyar állatorvostudomány fejlődését…”
Daday András, 1936
Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény az ország egyetlen muzeális intézménye, mely az agrár-, és orvostörténet szakterületén belül elsősorban a magyar állatgyógyászat, állategészségügy és állatorvosképzés történetének tárgyi, írott és íratlan emlékeit gyűjti, őrzi, feldolgozza, bemutatja és kutathatóvá teszi.
Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény küldetése:
1.      az említett területeken a tudásvagyon gyarapítása, megőrzése, közzététele, népszerűsítése révén
  • az állatorvos-történeti kutatás elősegítése,
  • az állatorvosképzés támogatása,
  • az állatorvosképző intézmény és az állatorvosi szakma társadalmi elismertségének a növelése;
2.      a hagyományőrzés, ami alatt nemcsak a szakmai munkát értjük, hanem a kapcsolatépítés lehetőségét, a társas együttlétet is, ami a hagyományok továbbélését biztosítja. A Múzeum összeköt és kapcsolatokat teremt a szakma, az egyetem, a levéltár, a könyvtár, illetve a tanárok, a diákok, a kutatók, a szakemberek és a látogatók között.
Küldetésének megvalósítása érdekében az Állatorvos-történeti Gyűjtemény – komplex közgyűjtemény részeként – szorosan együttműködik a könyvtárral és a levéltárral, valamint más intézményekkel. Aktívan részt vesz az országos múzeumi programokban és egyéb rendezvényeken. A gyűjteményben és külső helyszíneken múzeumpedagógiai foglalkozásokat, szakmai bemutatókat és tárlatvezetéseket tart az élményszerű és igényes állatorvos-történeti, állat-egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és természettudományos ismeretterjesztés jegyében.
Honlapján állatorvos-történeti információkat, emlékeket, kiállításokat tesz szabadon elérhetővé a szakma és a nagyközönség számára.

2016. március