Múzeumok Majálisa – 2015. május 16-17.

Állatorvosok az élelmiszer-biztonságért

Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény ebben az évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) közösen mutatta be az élelmiszer-vizsgálat alapjait, s az állatorvosok ezzel kapcsolatos egykori és mai feladatait.
A pusztító keleti marhavész felszámolása volt a magyar állategészségügy első országos sikere. Ezt követte az első átfogó állat-egészségügyi törvény megjelenése 1888-ban, mely már foglalkozott az élelmiszer-biztonsággal is. A huszadik század elejétől kötelező a levágott állat húsának a vizsgálata, és ekkor alapították az első tejhigiéniai laboratóriumot is. A második világháború után egyre több intézmény foglalkozott az élelmiszerek vizsgálatával, és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal.
A 21. század elejétől modern élelmiszerlánc-szemlélet hatja át a kutatást és a hatósági felügyeletet.
A látogatók megismerkedhettek az intézmények fejlődésével és húsz élelmiszer-vizsgálati módszerrel, és maguk is kipróbálhattak ezek közül néhányat. Az ifjabb korosztály kifestővel, kirakóval szórakozhatott, és akinek kedve volt elmélyedni az információkban, rejtvényt is fejthetett.