Nyelvválasztás

Szerzői jogi alapok PDF Nyomtatás

A szerzői jog védi a szerzők műveit a jogosulatlan felhasználástól és megszabja a könyvtári dokumentumok használatának kereteit. Az elektronikus dokumentumok számának szaporodása új kérdéseket vet fel, amelyekre a szerzői jogon kívül a licencszerződések adnak választ. Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy a következő néhány alapszabályt mindig tartsák szem előtt!

  • Tilos a könyvtári dokumentumokról teljes egészükben papír alapú vagy elektronikus másolatot készíteni.
  • A dokumentumok részleteiről oktatási, tanulási, kutatási célra, kizárólag saját felhasználásra az olvasó készíthet papír alapú vagy elektronikus másolatot. Ez a másolat harmadik személynek nem adható át, illetve nem használható gazdasági haszonszerzés céljaira. Tilos a másolatot az interneten továbbítani vagy közzétenni.
  • A könyvtár által vásárolt vagy előfizetett elektronikus dokumentumok használatára az előfizetővel jogviszonyban álló hallgatók, dolgozók (oktatók, kutatók, egyéb egyetemi dolgozók), illetve a könyvtárat személyesen felkereső magánszemélyek jogosultak. A jogosult használók hozzáférhetnek e dokumentumokhoz, kereshetnek, böngészhetnek bennük, megtekinthetik, nyomtathatják, letölthetik és tárolhatják a dokumentumok egyes részleteit.
  • Az elektronikus dokumentumok nem módosíthatók, nem módosíthatók vagy nem tüntethetők el a szerzői jogi megjegyzések, amelyek ezeken szerepelnek. Tilos ezeket szisztematikusan letölteni és bármilyen gazdasági célra felhasználni.
  • A dokumentumok felhasználására az oktatásban vagy tudományos dolgozatokban a megfelelő hivatkozásokkal van mód.

Az EISZ felhasználásának feltételei:
http://www.eisz.hu/main.php?folderID=852

A CABI e-könyvcsomagjára vonatkozó használati feltételek az alábbi oldalon olvashatók: Terms and conditions for access to CABI online products
http://www.cabi.org/?page=1520&site=170

Az Elsevier/SciVerse honlapon elérhető folyóiratok és e-könyvek használati feltételei az alábbi oldalon olvashatók: Terms and conditions
http://www.info.sciverse.com/sciencedirect/buying/policies/Terms-and-Conditions

A szerzői jogi kérdések iránt érdeklődőknek ajánljuk továbbá a BME OMIKK szerzői jogi oldalát, amelyen jogszabályok és tanulmányok találhatók:
http://www.omikk.bme.hu/main.php?folderID=1496

 
IWIW megosztásStartlap kedvenchezGoogle könyvjelzőLink megosztása: Del.icio.usTwitterAjánlás a linkter.hu-raAjánlás a vipstart.hu-raFacebookDiggAjánlom a Gurura

Segít a könyvtáros

A múzeum nyitva tartása

A könyvtár új könyvei

A hónap műtárgya

Bezoár

Állatorvos-tudományi Könyvtár