A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható. A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.
Horn Artúr-díj
ALKOTÓ: Domonkos Béla

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
2000


MÉRET: 115 mm átmérő

LELŐHELY: magántulajdonban

A díjat a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) 2000-ben alapította az állattenyésztési genetikában kiváló eredményeket elért személyek jutalmazására. A díjjal járó oklevelet és érmet első ízben 2001. március 24-én, Horn professzor születésnapján a névadó és dr. Szávay Gábor a MÁSZ elnöke adta át dr. Bodó Imre professzornak.
Horn Artúr (1911-2003) mezőgazdasági mérnök, állami díjas, akadémikus, egyetemi tanár, 1947-1957-ig a gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd 1963-tól 1980-ig az Állatorvos-tudományi Egyetem állattenyésztési tanszékének volt a vezetője. Tudományos tevékenysége felölelte a baromfi-, a sertés- és a szarvasmarha-tenyésztés területét. Számos hazai és külföldi tudományos intézménynek volt tiszteletbeli tagja, díszdoktora és egyéb kitüntetettje. Az általa írt és szerkesztett tankönyvek évtizedek óta szolgálják az egyetemi és főiskolai állattenyésztési oktatást, gyakorlatot és a szakember-továbbképzést.
A díjérmet Domonkos Béla szobrászművész készítette 2000-ben. A 115 mm átmérőjű, öntött bronzérem előlapján Horn professzor szembenéző mellképe, "HORN ARTÚR DÍJ" felirat és a művész írott betűs névaláírása látható. A hátlapon három tehén oldalnézeti, domborművű ábrázolása található, felül az őstulok, középen a zebu, alul a holstein-fríz szarvasmarha van.(MMJ)