A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható. A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Aujeszky Aladár-emlékérem
ALKOTÓ: Tóth Sándor

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
1993


MÉRET: 100 mm átmérő

LELŐHELY: Állatorvos-történeti Gyűjtemény

arcképe (fénykép) * ravatala * temetési menete elindul * sírjánál * emléktáblája * szobra * Hőgyes-Aujeszky emlékplakett


Az Európai Virológusok Társasága 1993. augusztus 30-án és 31-én az Aujeszky-vírusról szimpóziumot tartott az Állatorvos-tudományi Egyetem aulájában. Ez alkalomból az MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete Aujeszky-emlékérmet alapított az Aujeszky-betegség és –vírus kutatásában kiemelkedő nemzetközi eredményt elérő kutatók kitüntetésére. Az érmet az intézet igazgatójából és az általa felkért szakértőkból álló bizottság ítéli oda. A szimpózium alkalmából első ízben négy külföldi és két magyar kutató részült ebben a kitüntetésben.
Aujeszky Aladár (1869-1933) orvosdoktor, állatorvos a M. kir. Állatorvosi Főiskola bakteriológiai tanszékének volt a vezetője 1907-től 1933-ig. Nevét a nemzetközi szakirodalomban a róla elnevezett betegség is megőrizte, amelyet 1902-ben írt le és különített el a veszettségtől. Jelentősek a veszettséggel kapcsolatos kutatásai is.
A 100 mm átmérőjű, öntött bronzérem Tóth Sándor szobrászművész alkotása. Előlapján a professzor balra néző arcképe és körívben „ALADÁR AUJESZKY MDCCCLXIX MCMXXXIII” a fej mögött a művész szignója és 1993., az alapból kiemelkedő felirat van. A hátlapon az Állat-egészségügyi Kutatóintézet épületének domborművű képe és az alapból kiemelkedő angol nyelvű körirat: „VETERINARY MED + RES + INST + of H + A + S + BUDAPEST”. Az épület képe alatt 15 mm széles vízszintes mező van a kitüntetett nevének bevésésére.(MMJ)