<
A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Medveczky István-díj
ALKOTÓ: Domonkos Gábor

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
2001


MÉRET:105 mm átmérő

LELŐHELY: Állatorvos-történeti Gyűjtemény

Dr. Medveczky István egyetemi docensnek a tudományos diákkör fejlesztése terén végzett két évtizedes tevékenysége elismeréseként és nevének méltó megörökítése céljából a Szent István Egyetem (SZIE) Állatorvos-tudományi Karának szenátusa, az Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁOTE) Kutatási Bizottsága által a tudományos diákkör részére 1999-ben alapított fődíját, Medveczky István–díj elnevezésre változtatta. A díjat (150.000 forintot, a díjérmet és oklevelet) megosztva ítélik oda annak a két hallgatónak, akik az adott évben a legjobb tudományos diákköri dolgozatot készítették. A díjat első ízben, 2001-ben Medveczky doktor özvegye adta át Földes Dóra és Hajós Anna V. éves hallgatóknak.
Medveczky István (1951-1999) állatorvosdoktor, az ÁOTE járványtani és mikrobiológiai tanszékének oktatója 1976-tól 1999-ig, egyetemi docens, az állatorvos-tudományok kandidátusa, a sertések Aujeszky-féle betegségének nemzetközileg elismert kutatója.
A 105 mm átmérőjű öntött bronzérmet Domonkos Gábor szobrászművész (Domonkos Béla szobrászművész fia) készítette, melynek előlapján Medveczky doktor szembe és kissé balra néző portréja és „DR. MEDVECZKY ISTVÁN DÍJ” felirat van.(MMJ)