Az Állatorvostudományi Egyetem campusa

2018. szeptember 15-én ismét részt vettünk a KÖN (Kultórális Öröksége Napja) rendezvénysorozaton amelynek keretében 2 csoport ismerkedhetett meg az egyetem campusának szépségével.

A 90 perces vezetést Váradi Adél muzeológus és Bozó Bence levéltáros tartották.

Rendhagyó campusnéző túránkon a nagy múltú állatorvos-képző intézmény több, mint 130 éves parkját, épületeit és az ezekben testet öltő kulturális és tudományos értékeket mutatjuk be. A Steindl Imre által tervezett, 1881-ben, neoreneszánsz stílusban épült pavilonrendszerű épületegyüttest Zsolnay kerámiákkal és Róth Miksa üvegablakokkal díszítették. A szobrokkal teli parkban (egyetemi állatorvos professzorok, feltalálók; Kentaur; ősi magyar kutyafajták szobrai) sétálva régi legendákat, történeteket is felelevenítünk. A volt főépületet (ma könyvtár) belülről is a nagyközönség elé tárjuk.
Az érdeklődők a séta után az új Egyetemtörténeti kiállításban mélyíthetik tovább ismereteiket. Az Állatorvostudományi Egyetem Hutÿra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeumban található országosan is egyedülálló Állatorvos-történeti Gyűjtemény anyagából rendezett Egyetemtörténeti tárlat az állatorvosképzés történetét mutatja be 1787-2016 között. Kiemelten fontos a párizsi világkiállításon (1900) elért nagyszámú tudományos eredmény; köztük a Magyary-Kossa féle gázkamra, valamint ifj. Vastagh György eredetileg demonstrációs célra szánt művészi értékű állatszobrai.

Részletek: http://www.oroksegnapok.hu/setak/6646