Múzeumok Éjszakája, 2017. június 24.

19:00 – 19:30: A szaporítószervek különlegességei (Dr. Reinitz László Zoltán)19:30 – 20:00: Mi van a rákok erszényében? (Dr. Hornung Erzsébet)

20:00 – 20:30: Az embrió korai fejlődése – összehasonlítása állatban és emberben (Dr. Cseh Sándor)

20:30 – 21:00: Kedv, erények, lepkék (Dr. Kis János)

21:00 – 21:30: Az állatok szaporodásának élettani alapjai (Dr. Bartha Tibor)

21:30 – 22:00: Érdekességek az egzotikus állatok szaporodásáról (Dr. Gál János)

Kiállítások:
 • Állatorvoslás és egyetemtörténet
Az állatorvos-történeti emlékek rendszerezett tárát első ízben Daday András professzor állította fel 1937-ben az Egyetem központi épületében. A háború vihara jelentősen megtépázta és szétszórta a szép gyűjteményt. Mai formájában 1984 szeptemberében nyílt meg a gazdag emléktár. A kiállított anyagot hármas tagozódásban szemlélheti meg a látogató.
 • Hagyományos állattartás Erdélyben 

Dr. Perényi János fotókiállítása – Photo exhibition by János Perényi, DVM

 • Így (sz)épült – Campustörténeti fotókiállítás az 1970-es években elkészült és el nem készült „új” épületekről

Az Állatorvostudományi Egyetem 1881 óta működik a mai campuson, az István, a Rottenbiller, a Dembinszky és a Bethlen Gábor utca és tér által határolt telken.

“A Rottenbiller utcai telken […] olasz reneszánsz stílusban, Zsolnay-majolikával Claude Bernard, Helmholtz, Dalton és Lavoisier portréjával díszített, pavilon rendszerben felépített intézet […] a gazdagon fásított angolkertben impozáns látványt nyújtott” – olvashatjuk a 20 évvel ezelőtt megjelent 200 éves a magyar állatorvosi felsőoktatás című könyvben. Az 1881-ben kialakított pavilonok egy részét a 20. század 60-as és 70-es éveiben lebontották és a ma is ismert “lábas házakat” építették a helyükre, amelyek keletkezésével kiállításunk foglalkozik.
A kiállítás első része bemutatja az 1881-ben átadott campust és a következő 80 év néhány építkezését, bővítését. Végül elérkezünk az 1970-es években zajlott építkezéshez, ahol a látogatók láthatnak meg nem valósult terveket rajzon és maketten, illetve magának az építkezésnek a fotókkal jól dokumentált folyamatát, amelynek eredményeként létrejött épületegyüttesben az Állatorvos-történeti Gyűjtemény is helyet kapott.
 • Páros élet az állatvilágban
Az Állatorvostudományi Egyetem a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat alkalmából fotópályázatot hirdetett Páros élet az állatvilágban címmel, amelynek legjobb 20 fotóját lehet a kiállításon megtekinteni.
A kiállítás ideje alatt a közönség szavazhat a képekre.
A legtöbb szavazatot kapott fénykép közönségdíjas lesz.
On the occasion of the Night of Museums, the University of Veterinary Medicine announced a photo contest entitled Couples in the animal kingdom, the best 20 photos of which will be on show during the night programme.
Visitors can vote for the photos during the exhibition.
The artist of the best photo will receive an award.
 • Tudtad-e? – Érdekességek az állatorvos-tudomány területéről
Tárlatvezetés:
 • Állatorvoslás és egyetemtörténet – tárlatvezetés egyetemtörténeti anekdotákkal (18.00, 22.00, 24.00)

A vezetést dr. Kótai István egyetemi adjunktus tartja, akinek magával ragadó előadói stílusa és a számtalan elhangzó anekdota teszi a tárlatvezetést minden generáció számára maradandó élménnyé.

A kiállítás első kilenc vitrinje az állatgyógyászat eszközeit és azok fejlődését mutatja be, majd következik az egyetem, ill. az állatorvosképzés történetével foglalkozó rész. A gyűjtemény harmadik részét pedig az ifj. Vastagh György szobrászművésznek a XIX-XX. század fordulóján készült, eredetileg demonstrációs célokra szánt, művészi értékű állatszobrai alkotják.

Egyéb programok:

 • DNS a konyhában – DNS izolálás háztartásban található eszközökkel (bemutató)

A DNS az élet tervrajza, szinte minden sejtben megtalálható, számos kutatás és film témája. A szerkezete régóta ismert, de vajon szabad szemmel is láthatóvá lehet-e tenni? Hogyan lesz élőlény a tervrajzból? Mi mindenre lehet használni? És hogyan kerül a konyhába? Ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni a bemutató során, ahová minden érdeklődőt szerettel várunk.

 • A parlagi sasok gyermekkora – Válogatás a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Helicon LIFE projekt (LIFE 10NAT/HU/019, www.imperialeagle.hu) és a Természetfilm.hu Egyesület rövidfilmjeiből.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Parlagisas-védelmi Munkacsoportja már évtizedek óta felügyeli és óvja a hazai parlagisas-állományt. A munkájuk a madarak megfigyelésén kívül nagyon szerteágazó: ellenőrzik a fészkeket, meggyűrűzik a fiókákat, tudományos módszerekkel kutatják a sasok életét, terjedését, a populáció dinamikáját és felveszik a harcot az értelmetlen mérgezések ellen. A bemutatott kisfilmek ezekbe a munkákba adnak betekintést.

 • Madarat fészkéről – Játékos kiállítás a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével

Madarainkat leginkább énekükről és tollaikról szoktuk felismerni, de fészkeikből sincs két egyforma. Moha, gyapjú, tollak, fakéreg, ágak, cigarettaszűrő… Tollas társaink igencsak kreatívak, amikor fészkeiket készítik, mindent felhasználnak, amit a természetben vagy városainkban megtalálnak. Ki költ odúban és ki fészkel a földön? Van olyan madár aki nem csak párt, de otthont is egy életre választ? Mit sző a szövőmadár, hol száll a kakukk fészkére, ki fészkel a padlásunkra és min függ a függőcinege? Mindenkit várunk szeretettel, aki kíváncsi a válaszokra és szívesen megismerné a madárfészkek és gazdáik életét. Fészkek és tollak, kirakós és memória játékok, valamint az év madara, a tengelic várja az érdeklődőket.

 • Kreatív foglalkozások, játékok – Creative activities, games for children
Hajtogatni jó – origami állatok
Emlékezz – memóriajáték állatokkal és röntgenképükkel
Rakd ki – mágneses állatkirakó (sertés és marha) – Puzzle
Nyomkereső – találd ki, melyik állatnak melyik a nyoma!
Ki mit tud? – állatismereti totó
Nagy Kocka kirakó
 • Simogatni jó! – Pet a pet! – 
Görénytartók Egyesülete – vadász görények simogatása
Kanga Alapítvány – törpe kecske, törpe malac, esetleg liba símogatás.
Törpe Sün simogató.