Csigakiállítás

Ki ne látott volna már tipegő kisgyereket, amint egy csigaházat vesz fel a földről és vizsgálgatja csodálkozó szemmel? Ki ne búvárkodott volna már a Balatonban, hogy felhozza a lábát éppen megvágó, kagylókkal benőtt követ? Ki ne őrizne otthon, a vitrinjében egy meleg tenger partjainál szedett kisebb vagy rámenős árusoktól vett óriási csigaházat, hogy néha-néha a füléhez szorítsa és meghallgassa „a tenger zúgását”?

Azt már kevesen tudják, hogy a fantasztikus formákon és az egzotikus hullámok moraján kívül mi van ezekben a házakban. Miért ilyen változatos a formájuk? Hogyan néznek ki a bent lakók, s főként: hogyan működnek? Hogy mozognak, táplálkoznak, szaporodnak? Vannak-e ellenségeik és ők ellenségei-e más állatoknak?

Kiállításunk, amely szépségben vetekszik a leggazdagabb ékszergyűjteményekével, rendszertani felosztásban mutatja be a puhatestűeket, amelyek – sokszor láthatatlanul – benépesítik Földünket az óceán mélyétől az őserdők lombkoronájáig, betöltve kevéssé ismert, de a többi élőlényhez hasonlóan nélkülözhetetlen szerepüket az ökológiai rendszerben.

Aki csak gyönyörködni akar, megcsodálhatja a színek, formák, textúrák elképzelhetetlen változatosságát. Akinek pedig a kiállítás felkelti a figyelmét, kezébe veheti a kiállítási vezetőt, amely bemutatja minden látható rendszertani csoport fő jellemzőit: tudományos nevének érdekes történetét, élőhelyét, életmódját, táplálkozásának és szaporodásának nemegyszer bizarr titkait.

Ez az a kiállítás, amelyet kicsiknek és nagyoknak, szakembereknek és betévedő érdeklődőknek egyaránt ajánlunk.

A kiállítást rendezte
és az ismertetéseket írta:
Dr. Majoros Gábor

Az anyaggyűjtésben és a szöveggondozásban segítette:
Juhász Alexandra
állatorvostan-hallgató

Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény és a kiállítás készítői köszönetet mondanak
Németh Lászlónak
önzetlen segítségéért,
a kiállítás anyagának kölcsönzéséért.

– 2013 –