Zongora és patkolástan

Művészet és tudomány a Nádaskay és Varga családokban a 19–20. században című, látássérültek számára is élményt nyújtó kiállítás

2009. október 15-től 2010. június 30-ig

Kiállításunk egy hír nyomába ered: 1885-ben Liszt Ferenc látogatást tett dr. Varga Ferenc állatorvosi akadémiai tanár rákospalotai otthonában.

  • Honnét ismerték egymást?
  • Hogyan került Liszt Vargáékhoz?
  • Hol volt az a rákospalotai épület, s vajon megvan-e még?
  • Kik voltak jelen?

Megannyi izgalmas kérdés, amelyek azt mutatják, hogy egy kis hírben, mint cseppben a tenger, megmutatkozhat a magyar tudomány és kultúra gazdagsága.

A kérdésekre a választ Szilvási Miklós (elérhetősége: e-mail: szilvasimiklos@citromail.hu , telefon: +36 1 220 5183 vagy +36 30 210 0471) adta meg. Segítői voltak: Csanády Györgyné, Gergely Istvánné, Kálmán Gyula, Kassai Árpád, Tüű Istvánné és még sokan mások. Kiállításunkkal szeretnénk emléket állítani dr. Varga Ferencnek, Tély Franciskának, Nádaskay Bélának, Varga Vilmának és mesterének, Liszt Ferencnek. A korabeli fotográfiákon és dokumentumokon kívül Varga Ferenc házainak makettjei, tárnoki népviselet, állatorvosi eszközök, a ló és a kutya anatómiája és a patkolástan rejtelmei tapintással is megismerhetők. Liszt Ferenc zenéje mellett hangos tárlatvezetést is biztosítunk.