A Noctua 2023/1-es számából

Megjelent a Kamarai Állatorvos című folyóirat 2023/1-es száma, benne a Noctua könyvtári hírlevéllel, melyben Kollégáink a könyvtárat érintő változásokról és egyéb érdekességekről számoltak be.

Dr. Plósz Béla szobrának ünnepélyes avatása

Januárban megnyitott az Equus klubhelyiségen belül egy 90 férőhelyes tanulóhely, mely hosszú nyitvatartással és az alábbi terekkel kívánja támogatni a tanulási lehetőségeket: „a bulik fő helyszínén, a tánctéren elhúzható ajtóval lezárva csendes tanulásra nyílik lehetőség, a vészkijárat mellett kialakított térben kutyával is nyugodtan le lehet ülni. A “előadó” feliratú teremben a legnyugodtabb-legcsendesebb környezetre vágyók is megtalálhatják számításukat. A klubhoz tartozó asztalok és székek szintén alkalmasak tanulásra, beszélgetésre, ebédelésre, közös játékra (a könyvtárból társasjáték is kölcsönözhető). A babzsákok lehetővé teszik a pihenést, olvasást.

2020 januárjában bevezettük a Liberty könyvtári katalógust, melyben többek között a könyvtár nyilvántartásait, a kölcsönzéseket és az olvasói adatokat kezeljük. Ennek kapcsán a kétévente kiküldött olvasói elégedettségmérésben 1-6-ig terjedő skálán várjuk a visszajelzéseket a használói tapasztalatokról. A 2018-2022-es időszakban begyűjtött adatokon jól látszik, hogy mind a katalógus, mind a kölcsönzésekhez kapcsolódó szolgáltatások esetében jelentős javulás érhető nyomon. Használóink véleménye ezen a területen különösen fontos számunkra, hiszen egy publikus felületről van szó, melynek használata önállóan valósul meg, s visszacsatolásra általában csak a felmérés keretében van lehetőség.

Születésének 160. évfordulója alkalmából Plósz Béla állatorvos, a modern állatorvosi sebészet megteremtőjének származásáról, lelkesedéséről, az élethez való hozzáállásáról, illetve munkásságáról készült színes beszámolónkat olvashatják a hírlevél zárásaként. „Béla annak az egykori Kunewalder-háznak, a mai Múzeum körút 8.-nak a közelében nevelkedett, ahol akkoriban az állatgyógyintézet is működött. A kerítés résein át leste meg, ahogy a tanárok és hallgatóik együtt segítenek a beteg jószágokon. Különösképp a lovakat szerette meg, s érni kezdett benne az elhatározás: egyszer ő ugyancsak gyógyítani fogja őket.”

 

A hírlevelet teljes terjedelmében itt érhetik el.: http://hdl.handle.net/10832/3358