A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Ujhelyi Imre
(1866-1923)
ALKOTÓ: Nagy Géza

A KÉSZÍTÉS/LELEPLEZÉS IDEJE:
1973. szeptember 20


A MŰ HELYE: Dunapataj

FOTÓ:
Dr. Babos Lászlóné Mészáros Ágnes

arcképe (fénykép) * arcképe (festmény, Mosonmagyaróvár) * emlékműve (Vitnyéd) * szobra (Levél) * szobra (Mosonmagyaróvár) * szobra (Budapest) * emléktáblája (Dunapataj)

Ujhelyi Imre (1866-1923) mezőgazdász és állatorvos. A Magyar-Óvári Gazdasági Akadémián az állatbonctan, élettan, állatgyógyászat, állatkereskedés, majd később a tejgazdaságtan tanára (1889-1920) és az akadémia igazgatója (1910-1920). Az Akadémián állatgyógyászati állomást létesített, és a hallgatók részére "Állatgyógyászat" címen tankönyvet írt. Sokat foglalkozott a szarvasmarha-állomány gümőkórtól való mentesítésével, Magyarországon a Bang-féle tuberculinnal elsőként ő végzett széleskörű vizsgálatokat 1892-től. 1896-ban Moson megyében megszervezte a magyaróvári Szavasmarha-tenyésztő Egyesületet, javaslatára és tervei szerint 1903-ban alakult meg a Magyaróvári Tejkísérleti állomás.
Ujhelyi Imre halálának 50. évfordulója alkalmával szülőfalujában, Dunapatajon, 1973. szeptember 20-án emlékülést tartott a MÁE Állattenyésztők Társasága, a MÁE Bács- Kiskun megyei Szervezete, a Mezőgazdasági Múzeum és a Dunapataj Nagyközségi Tanács VB. Az emlékülésen Váncsa Jenő miniszter méltatta Ujhelyi Imre munkásságának hatását a magyar szarvasmarha-tenyésztés és tejgazdálkodás fejlődésére. Mészáros János, az ÁOTE Járványtani Tanszékének vezetője pedig a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezésben kifejtett úttörő szerepét méltatta. Szoboravató emlékbeszédet Romány Pál, a MAE elnöke tartott, majd leleplezte Ujhelyi mészkőből faragott mellszobrát; Nagy Géza szobrászművész alkotását. A szobor talapzatán "UJHELYI IMRE / 1866-1923" felirat van.(MMJ)