A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható. A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Manninger Rezső
érme
ALKOTÓ: Reményi József

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
1963


MÉRET: 83 mm átmérő

LELŐHELY: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

* arcképe (fénykép) * szobra * emléktáblája (OAI) * emléktáblája (Sopron) * arcképe (festmény, Phylaxia) * arcképe (festmény, Gödöllő) * Manninger Rezső emléktábla felavatására készített érem * Az Országos Állategészségügyi Intézet 50 éves jubileumi érme * A jubileumi ünnepség résztvevői részére vert érem emlékérem

Manninger Rezső (1890-1970) állatorvosdoktor, Kossuth-díjas akadémikus. 1927-62-ig az Állatorvosi Főiskola (később egyetem) járványtani tanszékének a vezetője. 1933-ban átvette a bakteriológiai tanszék vezetését is, amely beolvadt a járványtani tanszékbe. 1928-ban megszervezte az Országos Állategészségügyi Intézetet, amelynek 15 éven át az igazgatója is volt. Ő volt a Magyar Mikrobiológiai Társaság első elnöke, 1960-67-ig a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. A Hutyra és Marek által megírt "Spezielle Pathologie und Therapie der Haustiere" c. könyvet belgyógyász professzortársával, Mócsy Jánossal átdolgozták, és együtt írták annak 7-11. német nyelvű kiadását. A 10 nyelvre lefordított könyv egyaránt világhírnevet szerzett íróinak és a magyar állatorvos-tudománynak. Manninger Rezsőnek a Phylaxia Állami Oltóanyagtermelő Intézet állatorvosai 1963-ban tiszteletük jeléül érmet adományoztak.
A 83 mm átmérőjű, öntött bronzérem Reményi József éremművész műve. Az előlapon a fej balra tekint, a körirat: ”MANNINGER REZSŐ PROFESSZORNAK NAGYRABECSÜLÉSSEL A PHYLAXIA ÁLLATORVOSAI 1963”. A fej alatt „REMÉNYI” felirat. A hátlapon körirat: „FELIX QUI POTUIT RERUM COG-NOSCERE CAUSAS”, középen tógás férfi papírlapról magyaráz a körülötte álló, tógába öltözött tanítványoknak.(MMJ)

Irodalom:
Huszár L.- Varannai Gy.: Die Medaillen- und Plakettenkunst in Ungarn. Budapest, 1932. 440. sz.
Acta Agronomica Scientiarum Hungaricae, 1984. 33. 258.