A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható. A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Manninger Rezső emlékérem
ALKOTÓ: Martsa István

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
1973


MÉRET: 70 mm átmérő

LELŐHELY: Állatorvos-történeti Gyűjtemény

arcképe (fénykép) * professzor-társai körében * átveszi h. c. doktori oklevelét * Bertrand professzorral * Sabin professzorral * temetése * özvegye * szobra * emléktáblája (OAI) * emléktáblája (Sopron) * arcképe (festmény, Phylaxia) * arcképe (festmény, Gödöllő) * érme * Manninger Rezső emléktábla felavatására készített érem * Az Országos Állategészségügyi Intézet 50 éves jubileumi érme * A jubileumi ünnepség résztvevői részére vert érem

A Magyar Mikrobiológiai Társaság 1973-bam Manninger Rezső emlékérmet alapított. A társaság ezen éremmel kívánt emléket állítani a társaság első örökös elnökének, a mikro-biológia világhírű kutatójának, a nagy tanítómesternek és kiváló szervezőnek, aki az állat-orvosi mikrobiológia fejlesztésében hervadhatatlan érdemeket szerzett. Az emlékéremmel a társaság vezetősége a rendes tagok közül azokat tünteti ki, akik a társaság célkitűzéseinek megvalósításában kiemelkedő eredményt értek el.
Az öntött bronzérmet Martsa István szobrászművész készítette, amelyen a készítés éve nincs feltüntetve. Átmérője 70 mm. Az előlapon. Manninger Rezső domborművű arcképe, a fej szembetekint, tőle balra ”MI” monogram van. A hátlapon a középső harmadban „MANNINGER REZSŐ / 1890-1970” felirat, az alatta levő mező a kitüntetett nevének és a kitüntetés évének a bevésésére szolgál. (MMJ)

Irodalom:
Acta Agronomica Academiae Scientiarum Hungaricae, 1984. 33. 258.