A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható. A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Ujhelyi Imre emlékérem
ALKOTÓ: Csorba Géza (1892-1974)

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
1955


MÉRET: 80 mm átmérő

LELŐHELY: Állatorvos-történeti Gyűjtemény

arcképe (fénykép) * arcképe (festmény, Mosonmagyaróvár) * szobra (Mosonmagyaróvár) * szobra (Levél) * szobra (Budapest) * szobra (Dunapataj) * emléktáblája (Dunapataj) * emlékműve (Vitnyéd) * iskolaérem

Az Ujhelyi Imre emlékérmet a Földművelésügyi Minisztérium 1955-ben alapította a Magyar Agrártudományi Egyesület javaslatára.
Ujhelyi Imre (1866-1923) okleveles mezőgazda, állatorvos, 1889-1920 között a magyaróvári Gazdasági Akadémiának a tanára, majd igazgatója. Mint tanár és akadémiai igazgató, állattenyésztő, állatorvos, szövetkezeti szervező és kutató egyaránt maradandót alkotott. Állategészségügyi tevékenysége szorosan egybefonódik állattenyésztői tevékenységével. Állatorvosi munkájában a világon az elsők között szorgalmazta a szarvasmarha-állományok gümőkórtól való mentesítésének a megoldását és a betegség felismerésére a tuberkulinozás alkalmazását. Az Ujhelyi emlékérmet az kaphatja, aki a mezőgazdasági és erdőgazdasági terméshozamok, valamint az élelmiszeripari termelés növelésében, a műszaki fejlesztésben, az új eljárások bevezetésében, a nemesítésben, a tenyésztésben, a korszerű módszerek elterjesztésében kimagasló eredményeket ért el.
Az emlékérem öntött bronzérem. Átmérője 80 mm. Tervezője Csorba Géza. Előlapján középen Ujhelyi Imre domborművű, jobbra néző profilképe, tőle balra „UJHELYI IMRE”, jobbra „1866-1923” domborművű felirat van. A fejtől balra „Cs” monogram látható. A hátlapon a kiadás évétől függően különböző vésett felirat van. Az 1956. és 1966. évben kiadott emlékérmen „A SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉS ÉS –TÖRZSKÖNYVEZÉS ÉRDEKÉBEN KIFEJTETT EREDMÉNYES MUNKÁÉRT, az 1973-ban kiadotton „AZ ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉRDEKÉBEN KIFEJTETT EREDMÉNYES MUNKÁJÁÉRT” felirat van. Az 1982-től kiadott emlékérmek hátlapján: „A MEZŐGAZDASÁG FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN KIFEJTETT EREDMÉNYES MUNKÁJÁÉRT” vagy „AZ ÉLELMISZERIPAR / FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN / KIFEJTETT EREDMÉNYES/ MUNKÁJÁÉRT felírás szerepel.(MMJ)

Irodalom:
Acta Agronomica Academiae Scientiarum Hungaricae, 1984. 33. 255.
Magyar Közlöny, 1982. (II. 22.) 109.
Kecskés S. – Mikó Kovács M.: Újhelyi Imre. Budapest, 1978.