A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Ujhelyi Imre
a Mezőgazdasági Szakközépiskola jutalomérme
ALKOTÓ: Rétfalvi Sándor

A KÉSZÍTÉS IDEJE: 1969

MÉRET: 100 mm átmérő

LELŐHELY: Semmelweis Orvostörténeti Múzueum

arcképe (fénykép) * arcképe (festmény, Mosonmagyaróvár) * szobra (Mosonmagyaróvár) * szobra (Levél) * szobra (Budapest) * szobra (Dunapataj) * emléktáblája (Dunapataj) * emlékműve (Vitnyéd) * emlékérem

A szentlőrinci Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Szakközépiskola fennállásának 40. évfordulójára 1968-ban Újhelyi Imre Jutalmazási Alapot létesített. A kitüntetés emlékéremből és a hozzá tartozó díszoklevélből áll, amelyet évenként egy alkalommal, a tanévzáró ünnepélyen adtak ki. Először 1969-ben került kiosztásra. A kitüntetést az iskola nappali vagy levelező tagozatán kitűnő eredménnyel végzett tanulók, illetve azok a volt tanítványok kaphatták, akik tudományos munkásságukkal vagy a magyar mezőgazdaság szolgálatában, a gyakorlati életben tevékenységükkel kitűntek. Olyan személyek is elnyerhették e kitüntetést, akik az iskola munkájához, fejlődéséhez nagymértékben hozzájárultak. 1978-ban osztották ki utoljára ezt az érmet.
Az öntött bronz Újhelyi-emlékérem készítője Rétfalvi Sándor szobrászművész. Átmérője 100 mm. Az előlapon Újhelyi Imre domborművű portréja balra tekint, tőle jobbra RS monogram van. A fej körül „UJHELYI IMRE 1866-1923 * ISKOLÁÉRT * MEZŐGAZDASÁGÉRT * SZENTLŐRINC" olvasható. (MMJ)

Irodalom:
Acta Agronomica Academiae Scientiarum Hungaricae 1984. 33. 255.